Magyar Kertépítők
Országos Szövetsége


Szakmai napok 2022

Balatonfüred 
2022. február 22-25.

2022-ban immár tizenkettedik alkalommal rendezzük meg a díszkertész Szakmai napokat. A Magyarországi „zöld szakma” szakembereinek legnagyobb találkozója közösen a Magyar Díszfaiskolások, a Magyar Kertészeti Árudák, a Magyar Faápolók Egyesületének és a Magyar Tájépítészek Szövetségének szakmai rendezvényével egy időben, egy helyen.

 A helyszínről

A konferencia helyszíne a Füred **** Spa & Conference, ami egyszerre idális a szakmai programokhoz, tágas, jól felszerelt konferencia termeinek köszönhetően és kiválóan alkalmas a pihenésre, jó hangulatú közösségi programokra.

  

A szállodában alapvetően kétágyas szobák vannak, de igény esetén pótágy behelyezhető, illetve aki egyedül szeretne lenni, annak 13.000 forint/fő/éj felárral ez is megoldható.

Az étkezések a szálloda éttermében lesznek, ahol svéd asztalos megoldás lesz; vegetáriánus, glutén- és laktózmentes opciókkal. Délelőtt és délután is az előadások között kávészünet lesz, amire a büfét ugyancsak a szálloda biztosítja. 

Minden résztvevő ingyenesen használhatja a szálloda parkolóját. 

A programról

A négy nap szakmai programját a társszervezettek közösen alakítottuk ki. Egyes napokon párhuzamos előadások, workshopok is lesznek. Mindegy, hogy valaki melyik szervezetnél regisztrál szabadon átjárhat az össze programra és találkozhat az összes kiállítóval. Az egyes szervezetek résztvevői nem különülnek el, hiszen a szakmai napok célja éppen az ágazaton belüli kommunikáció segítése (is).

A részletes program ITT olvasható.

Kamarai pontok igényelhetőek (részletek a helyszínen)

KEDD:
Alapelvek és a Szivacsváros
Egész napos GreenCity akkreditációs továbbképzés, melynek keretében a Bécs városában megvalósuló "Szivacsváros" fenntarthatósági programot ismerhetjük meg, melyet osztrák kollégáink fognak bemutatni. A Szivacsváros koncepció része a fenntartható vízgazdálkodás, a szakszerű zöldfelület gazdálkodás, szó lesz a Stockholm-módszer alkalmazásáról és még egyéb kiegészítő

Este egy izgalmas időutazást teszünk a szakmai napok történeti áttekintésével
előadó: Megyesi Éva

SZERDA:

Délelőtt a következő témákban készülünk előadásokkal:

A "zöld műszaki ellenőrzés" szerepe és fontossága a gyakorlatban
előadó: Szabó József GreenMérnök Kft
"A "zöld műszaki ellenőr" (green mérnök) optimális esetben a terv-bírálatoktól kezdve a lezáró műszaki átadásokig, a zöld-projektek komplex lebonyolításain, a helyi szakfelügyeleteken keresztül, egy teljes körű Mérnöki, Műszaki ellenőri, Felelős műszaki vezetői és egyéb Szakértői megbízásokkal segíti a Beruházókat, a Projektgazdákat, a Lebonyolítókat, illetve a felelősen gondolkozó Fővállalkozó kivitelezőket. Hogyan és ki lehet ma kertészeti műszaki ellenőr? Mik a feladatai, milyen lehetőségei és milyen eszközei vannak ma egy siker- és innováció orientált green mérnöknek?"

A közterületi kertészeti munkák térinformatikai ellenőrzése, digitális nyilvántartása
előadók: Józsa Borbála Deer Garden Kft. és Koltai Péter Exe Lounge Kft.
"A Közterületi Üzemeltetés Támogató Alkalmazás (QTA applikáció) egy több komponensből álló, komplex rendszer, amely a közterületi objektumok rendszeres üzemeltetését és az időszakos karbantartásainak a nyilvántartásait támogatja. Az élő- és az épített objektumokat térinformatikai rendszerben tárolja, azokat nyilvántartja, támogatja, koordinálja a Megrendelők (általában önkormányzatok) és a velük szerződésben álló üzemeltetők (kertészeti szolgáltatók) napi munkáját, szakmai együttműködését és a kötelező jelentések, nyilvántartások kényelmes, látványos és informatív digitális elkészítését. A green-innovációs alkalmazás egyik legfontosabb jellemzője, hogy minden tevékenységet egy mobiltelefon-alkalmazás segítségével, fotók készítésével lehet dokumentálni. A különböző munka-feladatok felvételeit ugyanezzel az alkalmazással is el lehet végezni, így egy komplett, áttekinthető, gyorsan és jól ellenőrizhető, könnyen visszakereshető digitalizált rendszerben történik a napi zöldfelületi üzemeltetés és a karbantartás munkamenete."

Nagyberuházások jellemzői
előadó: Dezsényi Péter Deep Forest Kft, Zöldtető- és zöldfal szakmai tagozat elnöke
"A nagyberuházások piaca kertész kivitelező szemmel. Szakmai, jogi és pénzügyi dolgok, kockázatok, trendek, tippek és megfontolandók."

Digitális munkalap egyben vállalatirányítási rendszer?
előadók: Kosztka Ernő és Balázs Dávid Applion Kft

Kertépítő jogi esetek tanulságai és javaslatok
előadó: dr Hajdú Sándor, Szövetségünk jogásza

-> párhuzamosan a Faápolók Egyesületének előadásai is látogathatóak: műszeres favizsgálat újdonságai, favédelmi tervezés, fakataszter tervezés, faápoló képzésről

-> kertépítő hallgatók szakdolgozatai

 

Délután pedig izgalmas tematikus workshopokat tartunk az alábbi témákban:

Japánkertek Magyrországon projektbemutatás Kisvárda japánkert tóval és patakkal
előadók: Szucsik Attila Biotó Kft és Dani Zoltán Japánkert Magyarosrszág.

Terasztervezés, kerttervek és kivitelezett munkák bemutatásán keresztül. Trendek, acél design elemek felhasználási lehetőségei.
előadók: Kincses Ildikó Innosteel Design és Maros Krisztián Prime Garden Kft
Lehet, hogy egy kép erről: fa és természet

Esőkertek, esőparkok: vágyálom vagy realitás? Változatok, tervezési kihívások, megvalósult projektek, nehézségek-lehetőségek
előadók: Farkas-Barta Kata Esőkert és Somorjai-Tamássy Zsolt Csemete Kertműhely, GreenCity szakmai tagozat elnöke
"Az esőkertek a természetes erdők működését utánzó, mesterségesen létrehozott, mélyedésben kialakított életközösségek.  Céljuk a csapadék kezelése, összegyűjtése, elnyelése, szűrése, helyben tartása, hasznosítása, melyet a talajszerkezet átalakításával és a növényzet közreműködésével, valósítunk meg. A megfelelő rétegrend és méretezés mellett az esőkertek időszakos vízborítása elenyésző."

 

-> faápoló hallgatók szakdolgozatai

 > Egész nap a Tájépítész Szövetség külföldi tervezők előadásait közvetíti online.

 

CSÜTÖRTÖK:

Délelőtt 

Délután:

GRÜNSTATTGRAU - the Austrian Innovation Lab for Greening Building
GrünStattGrau: a példaértékű osztrák ágazatai összefogás és együttműködés bemutatása, ami irányadó lehet a hazai érdekképviseletben, a tapasztalatokról, folyamat alakulásáról osztrák kollégák számolnak be
előadók: Isabelle Haymerle és Elisabeth Gruchmann

Növénytelepítés gyakorlati tapasztalatai közműinfrastruktúrával terhelt belvárosi környezetben
előadó: Érfalvy Áron, Fejlesztési Igazgató,V. kerület Belváros-Lipótváros Vagyonkezelő Zrt.
"Zöldinfrastruktúra fejlesztés az elmúlt 200 év nemzöldinfrastruktúra fejlesztéseinek árnyékában. Fasorok ültetése „fejlett” közműhálózattal rendelkező, szűk belvárosi közterületeken. Fenntartható és ökologikus növénytelepítési megoldások adaptálásának problémái valós közműhelyzetben, gyakorlati példákon keresztül. Irányelvek, szabályok és valóság V. kerületi fejlesztéseken."

Fővárosi szakfelügyeleti rendszer
előadó: Szaller Vilmos, FŐKERT

Csepel projektbemutató
előadó: Balogh Péter István, Mohácsi Sándor S73, Pápai Veronika Openspace és Ghyczy Zsuzsa Árgus Kft
"Csepel Szigetcsúcson egy új, 30 ha-os park tervezésének első fázisa zajlott le. Ennek a szakmai szempontból igen jelentős beruházásnak a terveit szeretnénk az előadás során bemutatni kertépítőkre hangolva
"

-> párhuzamosan a Díszfaiskolások Egyesületének előadásai: fajtahasználat változás és aktuális növényvédelem

Este pedig nyílt elnökségi ülést tart a Díszkertészek Szakmaközi Szervezete, közös ügyeinkről: növényhiány, növényhasználat és átlagárak, Hungarogreen

Valamint Páli Péter úti élménybeszámolóit lehet meghallgatni.

14.00-tól Summa-Trade workshop;
előadók: Hordós László Gergely és Grasics Péter
FX Luminaire prémium kertvilágítórendszerek ismertetése

Öntözőrendszer tervezés bemutató a ProContractor tervező programmal, plusz kerttervező modul, világítás tervező modul és drénezés tervező modul ismertetése
Hunter Hydrawise távfelügyeleti rendszer bemutatása és továbbképzés az érdeklődők számára

 

PÉNTEK:

Több Zöld várost Európának!
előadó: Orlóczi László Díszkertészek Szakmaközi Szervezete

Mitől zöld a zöld város? - a városi táj és kertépítészet 2 alaptörvénye
előadó: Somorjai-Tamássy Zsolt, MAKEOSZ- GreenCity tagozat

Radó Dezső Terv 
előadó: Bardóczi Sándor

Mit nyer a szakmai az új FŐKERT felállással?
előadó: Zakar András FŐKERT

Pünkösdfürdő park a project
előadó: Szalkai Adrienne  FŐKERT

Mai tömegnövények szerepe és alkalmazása
előadók: Orlóczi László és Both Gyula

 

Friss diplomásoknak

A szerdai napon lehetőséget nyújtunk frissen végzett hallgatóknak, hogy bemutassák saját szakdolgozatukat kutatásukat. A délelőtti blokkra várjuk azon lelkes tájrendező és kertépítő mérnök szakot végzettek jelentkezését, akik témájukban izgalmas innovációt vagy kifejezetten fenntarthatósági témát céloztak meg. További információk és jelentkezés az info@makeosz.hu oldalon. 
A délutáni blokkban pedig a tavalyi év legjobban sikerült faápolói szakmérnök szakdolgozatokat hallgathajuk meg.
 

Kiállítóknak

Kiállítóink jelentkezését és a kiállítási lehetőségekkel kapcsolatos kérdéseket az info@makeosz.hu címen várjuk. 

Az idei évben is kb 40 kiállítónak tudunk helyet biztosítani. Minden olyan cég jelentkezését örömmel fogadjuk, akik minőségi termékeket, szolgáltatást kínálnak a díszkertész ágazatban dolgozó szakemberek számára. Igény szerint a kiállítói asztal mellé technikai bemutatók is szervezhetőek. A kiállítók az elmúlt évek tapasztalata alapján 400 körüli résztvevőre számíthatnak, nagyjából 150-200 cég képviseletéből.

Kiállítói díjak*:

  4 napra 2 napra (csüt-péntek)
stratégiai partnerek 0 forint 0 forint
tagok 150.000 forint 80.000 forint
tagság nélkül 300.000 forint 160.000 forint

*A kiállító díjak nem tartalmazzák a rendezvényen való részvételi díjat és a céget bemutató munkatársak ellátását, így kérjük, hogy a kiállítók is regisztrálják munkatársaikat. 

Közgyűlés

Csütörtök délelőtt minden szervezet éves közgyűlést tart, melynek hivatalos meghívóját mindenki a saját tagságának küldi meg. A közgyűlésen bemutatkoznak új tagjaink és egy rövid előadás keretében bemutatásra kerül a szövetség új arculata

Részvételi díjak

  Tagoknak Tagság nélkül
4 napra 120.000 forint/fő 160.000 forint/fő
3 napra 80.000 forint/fő 110.000 forint/fő
2 napra 50.000 forint/fő 70.000 forint/fő
1 napra 20.000 forint/fő 30.000 forint/fő

 

A részvételi díj tartalmazza a konferencián való részvételt, az étkezéseket, szállást és wellness használatot. A részvételi díjról előzetesen elektronikus számlát küldünk, ami a regisztráció véglegesítését is jelenti, helyszíni befizetésre nincs lehetőség. Az 1 napos díj nem tartalmazza a szállást, vacsorát és wellness használatot. 

 

Több, mint egy évtizedes közös munkának köszönhetően az idei évben elkészült a KERTTECHNIKA GYAKORLATOK művezetői és oktatói kézikönyv. A hiánypótló szakirodalmat Gódorné Hazenauer Zita  és Stummer Gergő nemzetközi expert, versenybírálók.

A könyv kiadása a Leier Hungária Kft támogatásával valósulhat meg.

Az idei februári díszkertész szakmai napokon várhatóan már beszerezhető lesz szövetségünk standjánál.

 

A program meghívója és a részletes program csatoltan található.