Magyar Kertépítők
Országos Szövetsége


EuroSkills verseny

Amit a SkillsHungary programról tudni kell:

A SkillsHungary Program a Magyar Kormány és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara között 2010. november 26-án a létrejött megállapodás értelmében 2011-től a Kamara szervezésében valósul meg, melynek értelmében a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara képviseli Magyarországot teljes jogú tagként a WorldSkills International és WorldSkills Europe szervezetekben. A SkillsHungary program részeként a magyar versenyzők kiválasztását és felkészítését a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara a kezdetektől fogva Szakmai Támogatókkal karöltve szervezi meg, és 2011. óta évről évre sikeresen vesz részt a WorldSkills és EuroSkills versenyeken, számtalan érmet és tapasztalatot elhozva, melyet folyamatosan beépít a hazai szakképzés rendszerének reformjába (MKIK). Bővebben:http://skillshungary.hu/a-programrol 

2018. szeptemberében először kertépítő szakmában is indulnak magyar versenyzők a szakmák Európa bajnokságán, azaz a EuroSkills versenyen! A MAGYAR KERTÉPÍTŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE és a MAGYAR KERTÉSZETI SZAKKÉPZŐ INTÉZMÉNYEK SZÖVETSÉGE a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával együtt várja azoknak a fiatal szakembereknek, szakközépiskolásoknak, végzős szakiskolai tanulóknak, technikusoknak, főiskolai és egyetemi hallgatóknak a jelentkezését, akik szívesen megmérettetnék tudásukat kertépítő szakmában az ifjú szakemberek Európabajnokságán, a EuroSkills Budapest 2018 versenyen.

Olyan fiatalok jelentkezését várjuk, akik 1993. január 1. után születtek, de a jelentkezéskor 18. életévüket már betöltötték és vállalják:

 • a több fordulós válogatóversenyeken való részvételt,
 • a szakmai támogatók és a szakértők közreműködésével vezetett több hónapon át tartó felkészítést az általuk biztosított képzőhelyeken.

Jelentkezéshttp://skillshungary.hu/jelentkezes 

Továbbá egy motivációs levél elküldésével az info@makeosz.hu címe. A levélben maximum 1 oldal terjedelemben kifejtendő, hogy miért szeretne részt venni a versenyen? Mit várok el magamtól és a felkészüléstől? Mik az erősségeim a kertépítésben?

Mi várható a válogatón?

Az első fordulón a szakképzésben tanulókat várjuk, a döntőbe pedig bekerülnek az előválogató győztesei és a szakképzésben részt nem vevő jelentkezők (felsőoktatásban tanulók, frissen végzett, fiatal szakemberek). A jelentkező kétfős csapatoknak a EuroSkills nemzetközi verseny tematikájához, feladattípusához hasonló kertet kell megépíteni a verseny ideje alatt. A kertépítés valamennyi kompetenciája megmérettetésre kerül burkolástól kezdve, falazáson, ácsmunkákon és növényhasználaton át. Valamennyi versenyző csapat ugyanazt a kertet építi meg némi saját ötlettel kiegészítve.

A EuroSkills verseny jellemzői:

 • A EuroSkills versenyek kétévente, minden páros évben kerülnek megrendezésre.
 • Minden ország egy versenyzőt vagy versenyzői csapatot nevezhet szakmánként.
 • Egy versenyző csak egy EuroSkills versenyen indulhat.
 • A verseny hossza: 3 nap, ebből a nettó versenyidő 14 és 18 óra közé esik.
 • Az első versenynap a csütörtök.
 • A versenyszámok között vannak egyéni versenyek (pl.: festő dekoratőr), csapatversenyek (pl.: ács 2 fős csapat) illetve több szakma csapatversenyét (pl.: kertépítő, faipari technológiák: épületasztalos, bútorasztalos, gépkezelő) felvonultató számok.
 • A versenyzők korhatára a verseny évében betöltött 25 év.
 • A versenynek hivatalos nyelve az angol.
 • A versenyszámokat, vagyis hogy mely szakmákban lehet indulni a korábbi évek tendenciái, az új trendek és az előregisztráció során jelentkezett részvevők száma együtt határozzák meg.
 • A versenyfeladatok szakmától függően már a verseny előtt teljes egészében ismertek lehetnek

A versenyző vállalásai: http://skillshungary.hu/mit-vallalok-es-mit-kapok

Versenyszabályzat angol nyelven és a jelentkezési felhívás itt tölthető le:


Euroskills előválogató

A Euroskills szakmák európa bajnokságának hazai előválogatója a SAVARIA PARCUM Kertépítőverseny. A versenyt a szombathelyi Herman Ottó Környezetvédelmi és Mezőgazdasági Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium rendezi meg.

Tovább »

EuroSkills 2018 Budapest magyar döntő

EuroSkills 2018 Budapest magyar döntő

A Magyar Kertépítők Országos Szövetsége és a Magyar Kertészeti Szakképző Intézmények Szövetsége közösen rendezte meg a magyar döntőt a CONSTRUMA Kert keretén belül április 11-13 között. Az induló 10 csapatnak két és fél nap alatt kellett a tervek alapján kertjeiket megépíteni. Három tagú zsűri pontozta a versenyzőket folyamatosan.

Tovább »