Magyar Kertépítők
Országos Szövetsége


Szakmai tanulmányút Zalaegerszeg

Zalaegerszeg
időpont: 2021. november 26-27.

BESZÁMOLÓ

Résztvevőink mondták:

"Kiváló és különleges újdonságokkal teli, informatív szakmai programon vehettünk részt, a társaság pedig továbbra is első osztályú!" Paksy Gergely

Nem okozott csalódást most sem a MAKEOSZ. Jó társaságban, jó hangulatú, sok szakmailag fontos információt tartalmazó, hasznos program volt. - az első nap, amin résztvettünk, biztosan… :)” Szücs Alexandra

"Köszönjük szépen, hogy meglátogattatok minket. Nekem nagyon inspiráló volt. Az, hogy fontos témákat tudtunk nyíltan megbeszélni, kifejezetten örömömre szolgált" Kovács Dezső, szervezésben résztvevő tagunk


Kép: csoportkép a második napon, Naste Bau áruda

A két napos szakmai programot Bali Zoltán, Zalaegerszeg alpolgármesetre nyitotta meg, aki utána egy előadás keretében bemutatta mindazokat a fenntarthatóságot érintő fejlesztéseket, ami a város zöld stratégiáját alkotják és amelybe organikusan beépül a pár éve GreenCity akreditációt szerzett Vizsla park rekonstrukciója is.


Kép: Bali Zoltán előadása, a jövő városa zöld

A második programpontban Somorjai-Tamássy Zsolt, szövetségünk GreenCity tagozatának elnöke tartott részletes projektbemutatást a parkról, tervezési szempontokról, lakossági egyeztetésről, környezeti jellemzőkről. Bemutatásra kerültek a különböző stádiumban lévő tervek és GreenCity alapelvekbe való illeszkedésük.


Kép: Zöldebb városok Európában

A programon a kivitelezésben dolgozó tagunk Naste Bau cég képviselői is jelen voltak, így be tudtak arról számolni, hogy az eredeti tervekhez képest mi hogyan valósult meg, illetve hogy az egyes változtatási kényszerek miből adódtak.

Ezután -bár az időjárás nem volt kellemes- a csapat közösen bejárta a parkot, ahol fel lehetett mérni a fenntartás minőségét és a jelenlegi állapotokat.


Kép: projektlátogatás

A délután fennmaradó részében pedig a Hári faiskolába látogatott el a csapat, ahol a legmodernebb tehcnológiákat használó termesztési technikákat lehetett megismerni. A lenygügöző gépbemutató mellett a növényállomány egy jelentősrészét is megtekinthettük és még kiváló vendéglátásban is részesült a csapat.

További információk a faiskoláról: http://www.haridiszfa.hu/


Kép: üzemlátogatás a Hári faiskolában

A második napot Zalaszentgyörgyön töltöttük, ahol egyrészt meglátogattuk a falu határában lévő GreenCity akkreditált parkot, amit éppen a napokban szinesített egy újabb fejlesztés foszforeszkáló felfestés formájában, ami a park mellett futó bicikliutat tette még biztonságosabbá. Valamint a településen működő tájházba látogattunk el, ahol több szempontból is példaértékű "élőkertet" láthattunk méhlegelővel, rovarhotellal, diverz növényalkalmazással stb és egy műkedvelők számára kifejezetten értékes metszőolló gyűjteménnyel. Zárásképpen pedig a szervezést segítő és tagunk Kovács Dezső mutatta be saját faiskolájukat. 


Kép: Szent György park

Akik korábban GreenCity akkreditációt szereztek ezzel a programmal a jövő évre meghosszabbíthatták:
http://green-city.hu/akkreditalt-tanacsado-tervezo-kivitelezo-fenntarto-szakemberek

Köszönjük mindenkinek a részvételt!

HIRDETÉS

Végre ismét van lehetőség a személyes találkozásra és a közös tanulásra. Ennek örömére a szokásos módon idén ősszel hazai szakmai tanulmányi kirándulást szervez a MAKEOSZ, melynek fő állomása Zalaegerszeg, ahol egy GreenCity alapelvek alapján tervezett projektet ismerünk meg projektlátogatás keretén belül. 

REGISZTRÁCIÓ

A részvételi díj MAKEOSZ tagoknak 20.000 forint, nem tagoknak 30.000 forint ami magába foglalj a pénteki szállást, reggelivel, illetve pénteken egy közös vacsorát. Pénteken a programban van ebédszünet, de ezt az étkezést mindenki önállóan oldja meg. 

MAKEOSZ tagok esetében minden második résztvevő költségét a szövetség állja (így ha egy tag hozza a munkatársát kettejük részvételi díja is 20.000 forint összesen, ha két embert fizetnek be a cégtól akkor négy ember jöhet ugyanazon a díjon stb).

Az utazás egyénileg történik, viszont segítünk a közös utazési lehetőségek összeszervezésében!

A rendezvény akkreditált GreenCity továbbképzésnek minősül. 

A szakmai program a MAKEOSZ GreenCity szakmai tagozatának kezdeményezésére alakult. 

 

A programtervezet alább olvasható:

2021.11. 26. (péntek)
10.00 Megnyitó a városházás, Bali Zoltán alpolgármester köszöntője

10.15 "Több zöld várost Európának" program bemutatása
10.30 Tervismertető és változtatási kényszerek - fókuszban a GreenCity alapelvek
12.00 ebéd
13.30 projektlátogatás, a délelőtt bemutatott helyszínen
15.00 Hári Díszfaiskola látogatása
17.00 szállás elfoglalása
18.00 vacsora és közösségi program

2021.11.27 (szombat)
8.00 reggeli
9.30 NasteBau díszfaiskola látogatása
11.00 Hévíz természetközeli sétány látogatása
12.30 termálfürdőzés (opcionális)