Magyar Kertépítők
Országos Szövetsége


Diák - 1. helyezett - Varga Márton SzKI

BB Bikegarden/Bicajkert

A városok szennyezett levegőjéért nagyrészt a gépjármű forgalom, a kipufogógáz okolható. A légkörbe kerülő széndioxid üvegházhatású gáz. Ez az anyag felelős elsősorban a globális felmelegedésért. A robbanómotoros járművek további szennyező anyagokat, ként, kormot, szénmonoxidot is kibocsáthatnak a környezetükbe. Nagyon káros tényező a gépjárművek zaja, zajszennyezése is, ami tovább rontja a nagyvárosok élhetőségét.

Kertünkkel arra szeretnénk fölhívni a figyelmet, hogy a városi gépjármű közlekedésnek igenis van alternatívája, ez pedig a BICAJOZÁS. A bicikli nem szennyezi a környezetet, azaz mérsékli a globális fölmelegedést, ezen kívül csöndes, használata a mozgás miatt egészséges. A tekerés jót tesz a testünknek és jót a hangulatunknak is.

A BICAJ tehát a kertünk központi eleme, egy jelkép. Jelképezi a globális fölmelegedésre adott józan választ. Ezt a jelképet kapcsoljuk össze a kertekkel. Bicajok segítségével próbáljuk a kertépítészet irányait, áramlatait is bemutatni, sőt befolyásolni. Az elmúlt időszak városi kertépítészete ugyanis sajnálatosan eltolódott az intenzív fenntartású, modern zöldfelületek felé. Ezek a zöld sivatagok rengeteg energiát igényelnek, hiszen öntözni kell őket, vegyszerek, műtrágyák kellenek fenntartásukhoz. Biodiverzitásuk mégis alacsony, hiszen mindössze néhány nemesített faj életterét kívánják biztosítani. Ezt a modern szemléletet jelképezi a versenybicikli, ami nyakatekert pózban, állítva került a képbe, illetve egy mountain bike, ami a pázsitminőségű gyepszőnyegbe süllyedve borzolja a kedélyeket.

Ennél sokkal barátságosabb képet fest a háromkerekű gyerekbicikli és a jóféle „falubájk”, amik az újrafelfedezett, hagyományosabb, ökológiai szemléletű városi kertekre hívják föl a figyelmet. Az ellenállóbb, szárazságtűrőbb, akár honos fajaink, a változatos összeültetések, a magas biodiverzitás ellenállóbbá teszik a kerteket, életteret biztosítanak sokféle állatnak, és fenntartásuk is egyszerűbben, kevesebb energia befektetés mellett valósítható meg.