Magyar Kertépítők
Országos Szövetsége


Profi 3. helyezés - Garden Kft.

„Hajlék a kertben - ősi térrendezési hagyományaink nyomán”

Kertfilózia:

A család évében emlékművet állítottunk nagy családunk, nemzetünk, őseink tiszteletére. Ez egyben egy hétköznapi kerti tevékenységnek ad teret: tűzrakó hely egy családi ház kertjében. Így jelenítjük meg őseink elfeledett, békés és alázatos életmódját, ahol még a leghétköznapibb cselekedetük is szakrális tevékenység volt. Életük minden mozzanatában jelen volt az „ahogyan fent, úgy lent”, ősi törvénye.

A család és a nemzet legfontosabb összetartó ereje a szeretet. A testvéri szeretetet a Hunor és a Magor lámpa fénye jelzi az út elején.

Nemzetünk, családunk és egyéni emberi létünk jelenkori szétdaraboltságát jelzi a részekre tört bevezető út, amit egy kettős kereszt tart össze. Ez a jelkép rovásírásunk „sz”, „i” és „gy” betűinek összerótt jeleként is értelmezhető. Rovásírásunkban, ahogy a képírásokban is, nemcsak hang, de fogalmi értéke is volt a jeleknek, így: I = „sz” - szeretet, I = i - Isten, Q = gy - egy. A kettős kereszt leszűkíti az utat, „beavató” úttá válik: a test-lélek-szellem egységéhez vezető utat csak egyedül tehetjük meg. Amikor megtaláljuk saját egy-ségünket, kitágul a világ, minden a helyére kerül a világ rend szerint, ahogyan őseink hajlékában, a jurtában is.

Középen van az életet adó nap másaként a tűzrakó hely. A sütőhely lángnyelve nemcsak látványelem, hanem tartóoszlop is. Az ősi hajlék ihlette árnyvető 12 oszlopából induló Nap-kerék küllői között jelennek meg a családfőt, a házi oltárt, a családi vagyont jelképező kerti elemek a férfi oldalon, az ágy, a konyha pedig a női oldalon. A férfi és a női minőséget szoborszerű növények jelzik.