Magyar Kertépítők
Országos Szövetsége


Szivacsváros programsorozat

A Szivacsváros egy olyan komplex zöld-kék-szürke infrastruktúra, amely a vízmegtartást, az aszályok és a villámárvizek hatásának csökkentését, a minőségi zöldfelületek létrehozását és az élhető módon megépített városi infrastruktúrát egyszerre célozza meg.

A Szivacsváros technológiák alkalmazásával a városi fák, növények optimálisan fejlődnek, így tovább életben maradnak, eközben a vízmegtartás és annak helyszíni hasznosítása mellett csökkentik a városi hőmérsékletet, a zajt, a port, megkötik a szén-dioxidot, vizet párologtatnak, vagyis élhetőbb körülményeket biztosítanak a városlakók számára. Mindez úgy történik, hogy a városban nem esünk el a megszokott kényelemtől, legyen az parkolás, vagy utak-járdák.

A Gardenfutura többféle Szivacsváros technológiát kínál, melyek mindegyike önmagában megoldást nyújt a klímaváltozás okozta kihívásokra: a Stockholm Faültetési Rendszert, a Miyawaki minierdőket, esőkert technológiát, Rainmax biodiverz évelő ágyásokat és Urban Scape tetőkert telepítés módszerét. Komplex alkalmazásukkal igazi városi édenkerteket lehet varázsolni városainkból!

 

Szivacsváros - Stockholm Faültetési Rendszer helyszínei Budapesten

 

Szivacsváros - Miyawaki minierdők Budapesten

 

Jó úton haladunk! Budapesten már számos példát találhatunk Szivacsváros megoldásokra. Elsősorban Stockholm Faültetési Rendszerű telepítések és Miyawaki minierdők ültetése valósult meg a legnagyobb számban.

 

Bakáts tér és Bakáts utca

A Garten Stúdió tervezésében 2022-ben megvalósult Tájépítészeti Nívódíjas Bakáts téri / Bakáts utcai projektben a korábbi 225 négyzetméter helyett összesen 1730 négyzetméternyi zöldfelületet hoztak létre. Stockholm-módszerrel ültettek fákat és hoztak létre vízbefogadó tereket, az országban elsőként pedig már meglévő fákat „stockholmosítottak”. A Gardenfutura a szerkezeti talaj beszállításán túl a tervezés folyamatában, illetve a kivitelezésben vett részt.

 

Szivacsváros a Bakáts téren

 

Boráros tér / Miyawaki minierdő

2022. áprilisában 205 őshonos, egyben ellenálló fa- és cserjefajt ültetett 60 négyzetméteren a Zwack Unicum, a IX. kerületi és a Fővárosi Önkormányzat, valamint a 10 millió Fa Alapítvány. A két éve még 40-120 centiméteres csemeték és suhángok között hazánkban őshonos, a városi körülményeknek is ellenálló fajokat találunk, többek között virágos kőrist, gyertyánt, mezei juhart, vadkörtét és vadalmát, egy négyzetméterre három fát és egy cserjét ültettek.

Szivacsváros a Boráros téren

 

A déli Váci utca és a kapcsolódó Sörház és Havas utca

Az V. kerületi önkormányzat beruházásában újult meg a déli Váci utca és a hozzá csatlakozó kis utcák, ahol a burkolat megújítása mellett 30 talajkapcsolatos fát ültettek és 16 planténeres fát telepítettek. A Stockholm Faültetési Rendszerben ültetett oszlopos juharfák és lombos hársfák közül 12 a déli Váci utcában, 10 a Sörház és 8 a Havas utcában talált új otthonra. A Gardenfutura a szerkezeti talaj beszállítását biztosította, illetve részt vett a tervezés folyamatában és a kivitelezésben.

Szivacsváros a Váci utcában

 

Arany János utca

Az Arany János utcai fatelepítés volt az első, ahol a teljes utcát, homlokzattól homlokzatig SFR-alapokon tervezték meg. A séta során az utca Széchenyi rakpart és Tüköry utca közötti, két évvel ezelőtt elkészült szakaszát járjuk be. Azért különösen izgalmas a projekt, mert itt egy időben telepítettek lombos fákat gyökércellás, SFR és hagyományos ültetőgödrös faültetési rendszerrel. Az azonos korú és fajtájú fák ugyanabból a faiskolából származnak. Sőt, a talajt mind a három technológiához a Gardenfutura szállította ugyanabból a forrásból, és azonos benne a komposzt, a tőzeg, a bioszén, illetve a homok aránya, minősége. Ezért a következő néhány évben ez nagyon jó kutatási terület lesz, a három technológia előnyeit, hátrányait össze lehet majd hasonlítani anyagi szempontból és a fákra való hatások szempontjából is. A Gardenfutura a talaj beszállításán túl a tervezés folyamatában, illetve a kivitelezésben vett részt.

Szivacsváros az Arany János utcában

A sétákat egyelőre két tavaszi időpontban hirdetik meg, április 25-én és május 28-án, 10:00-13:00 óra között. A találkozó a Bakáts téren, a templom előtt 9:30-kor lesz.

TOVÁBBI INFORMÁCIÓ:

A részvétel ingyenes, de előzetes regisztráció szükséges.

REGISZTRÁCIÓ

Az esemény facebookon ITT található meg.

Forrás. https://www.gardenfutura.hu/post/s%C3%A9t%C3%A1lj-vel%C3%BCnk-a-szivacsv%C3%A1rosban

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2024. április 16.