Magyar Kertépítők
Országos Szövetsége


Szakmai út Pistoiaba

MAKEOSZ tanulmányút - 2023. 09.27-29
beszámoló Megyesi Éva tollából

Közparkok és barnamezős beruházások - Lucca és Firenze

1. Manifattura Tabacchi di Firenze - a volt firenzei szivargyár megújított zöldfelületei

barnamezős beruházásként a felújítás kezdete: 2018, még folyamatban van

építészeti és tájépítészeti kiviteli terveket készítették: Sanaa Architectura Office a Studio Mumbai-val együttműködésben, és Antonio Perazzi tájtervező cége, a Q-BIC Architecture § Design Studio a Piuarch Srl Architectura Office-val együttműködve

növényzet: több mint 1000 új fát ültetnek el, mire a rekonstrukció befejeződik

zöldtető: a CO2-kibocsátás csökkentése és a levegőminőség javítása érdekében a központi épület fölött már elkészült a változó, 10 és 60 cm vastag ültetőközegű, 560 m2 területű zöldtető extenzív és intenzív felületekkel.

A zöldtető jellemző növényei cserjéi, évelői: Eleagnus ebbingei, Nerium oleander fajták, Euphorbia fajták, Miscanthus fajták, Prunus laurocerasus fajták, Lagertsroemia fajták, Lavandula fajták, Deschampsia fajták, Pennisetum fajták, Salvia fajták, Helichrysum italicum, Lespedesa thunbergii, Rozmarinus officinalis.

A Firenzében 1930-ban épült szivargyár (Manifattura Tabacchi di Firenze) több mint 70 éves működés után 2001-ben zárt be. Ezt követően 15 évig csak alkalmanként adott otthont kulturális rendezvényeknek, elhagyott terület lett. A zárt falak között szinte városi dzsungellé váltak az udvarok. 2016-ban egy ingatlanfejlesztő beruházó csoport vásárolta meg az épületegyüttest, melynek részben a firenzei önkormányzat is a tulajdonosa lett, majd 2018-ban megkezdődtek a felújítási munkálatok.

Fenntartható módon igyekeznek megőrizni az eredeti épületszerkezeteket és hozzákapcsolni a modern industriál stílusú újításokat. Az ingatlan felújításával olyan új városrészt akarnak létrehozni, amely a kortárs divat, művészet világával kiegészíti Firenze történelmi városközpontját. A felújított és az új, korszerű épületekben iskolák, műtermek, laboratóriumok, irodák, lakóházak, loftok, szálloda, diákotthon és sörfőzde kap helyet. A felújítás folyamatosan halad, csak azokat az épületrészeket bontják le, amit nagyon kell, és geotermikus energiával, a vízkészletek kezelésével fenntarthatóbbá teszik az eredeti épületeket is.

A beruházás érdekessége, hogy az ideiglenesen felújított épületek mellett ideiglenes zöldfelületeket is létrehoztak. Ezeket csak addig tartják meg és bocsátják a lakosság rendelkezésére, amíg a felújítás odaér. Az a cél, hogy ha csak néhány évig is, de lehessen használni ezeket a még nem végleges állapotú zöld területeket. A növények egy részét építésznek tanuló egyetemisták ültetik el, akik a képzésük utolsó két évében szakosodhatnak a tájépítészet szakirányra.

A növényfajta választást Firenze természeti tája ihlette, a tervezők igyekeznek összekapcsolni a művészettörténetet, a műemlékeket, a kézművességet a növényvilággal. Létrejöttek fákkal szegélyezett sétányok, egy központi erdős terület, az Óraudvarban egy formális park. A szabad területek vízáteresztő burkolatot kaptak, a korábbinál nagyobb lett a zöldfelület nagysága. Folyamatosan kísérleteznek növényfajokkal és fajtákkal, igyekeznek a látogatók figyelmét felhívni a firenzei táj sokszínűségére.   

2. Szent Anna-park - Lucca

területe: 25 000 négyzetméter

építés ideje: 2004 és 2006

tájépítészeti terveket készítette: Gianfranco Franchi építész, tájépítész és az F+A stúdió, melynek alapítója és művészeti vezetője. Cégük profilja közparkok tervezése, városi területek, vízpartok, lakókertek tervezése, kerthelyreállítás, leromlott területek átalakítása, hatástanulmányok készítése. Projektjei közül kettőt néztünk meg, a luccai Szent Anna-parkot és a Giardino degli Osservanti projektet.

növényzet: a fafajok közül a Populus alba és Populus nigra a meghatározók a környező vidék természetes növényállományának megfelelően. Emellett Aesculus carnea Briottii fasorokat telepítettek még, a sövények jellemző faja a Quercus ilex, Abelia cv., a pergolákra Wisteria fajtákat futtattak. A sövényeket csak az első évben öntözték, a park, amennyire csak lehet, természetes módon működik.

Lucca városban a Serchio folyó mentén terül el a Szent Anna-park. Tervei az 1990-es években készültek el egy nagyobb zöldfelületi beruházás részeként, melynek egységeit fokozatosan valósítják meg. A Szent Anna-parkkal a tervezők és a megbízók olyan szabadidős hely kialakítására törekedtek, amely megőrzi a terület történelmi emlékeit. A parkot ezért úgy próbálták kialakítani, mintha az mindig létezett volna, ennek megfelelően választották ki az anyagokat, a formákat, egyszerű megoldásokat használtak.

Terepplasztikák, geometrikus alakú mesterséges kis dombok választják el egymástól az eltérő rendeltetésű tereket, melyek formája a városon kívüli korábbi katonai megoldásokat idézi. A kis dombok város felé néző oldala acéllal burkolt, ami a település épített elemeit szimbolizálja, a folyó felé pedig a természetesebb, lankás, eredetileg cserjékkel beültetett részek készültek. Mivel a zöldfelületek fenntartásában hiányosságok voltak, mára a cserjefoltok nagy része eltűnt a domboldalakról, helyette gyeppel fedett a rézsű. Nagyméretű, fémből készült kaspókat helyeztek el a burkolt felületekre, melyek a régi idők terrakotta amforáira utalnak, cserjék, kistermetű fák kerültek a kaspókba. Útjainak anyaga nem vízáteresztő, bár annak látszik.

3. Giardino degli Osservanti projekt

rekonstrukció, építése: 2003-2006

zöldtető a park teljes területe, ami: 21.000 m2

növényzet: Morus alba, Quercus fajták, Buxus sempervirens, Cotoneaster fajták, Abelia fajták, Wisteria fajták, Jasminum fajták, rózsák

A Giardino degli Osservanti projekt lehetővé tette Lucca történelmi központjában egy hatalmas elhanyagolt terület helyreállítását és új zöldfelület létrehozását. A területet az 1800-as években a katonaság használta, később teljesen elhanyagolták, majd az 1900-as évek második felétől felszíni parkolóként működött. A területtel azt követően kezdtek foglalkozni, hogy az önkormányzat úgy döntött, a felszíni parkolót a föld alá süllyeszti és a helyén parkot szeretne. Az 530 férőhelyes mélygarázs fölött kialakított parkot a felszínen történelmi épületek veszik körül, köztük a 15. századi S. Francesco kolostoregyüttes és a felhagyott katonai terület részben műemlék épületei, melyek felújítása folyamatos. A park formavilágát, ágyásrendszerét Lucca történelmi veteményeskertjeinek, kertjeinek hagyományai ihletették.

A reneszánsz udvarok jellegzetes geometriáit értelmezték újra kortárs gondolatokkal, formákkal, anyagokkal. A Corten acélból készült felvonók mintáját a katonai őrbódék adták. A Giardino degli Osservanti Olaszország egyik legnagyobb függőkertje.

A park teljes területe zöldtető, az ültetőközeg vastagsága a gyeppel borított részen 25 centiméter, máshol átlagosan 50 cm, de a fahelyek kiemeltek a terepből 75 centiméteres termőközeggel. Mivel a zöldtető maximális terhelése négyzetméterenként 1100 kilogramm, az ültetőközeg legnagyobb arányban vulkáni tufát tartalmaz. Mulcsként fenyőkérget használnak. Lucca környékén az 1800-as években virágzott a selyemhernyó-tenyésztés, a park jellemző fafaja ezért erre az időre visszanyúlva a Morus alba. A burkolatok anyaga nem vízáteresztő aszfalt alapú, amibe kavicsot hengereztek.

 

Köszönjük Fejes Nóra tájépítésznek a tolmácsolást!

Megyesi Éva

 

1. Vanucci Piante faiskola


alapítás éve: 1938, ma már a negyedik generáció vezeti

területe: 600 hektár, ebből 100 hektáron már egyáltalán nem használnak kemikáliát.

munkatársak: Jelenleg 350 munkatársuk van, de a szezonban van, hogy kilencszáz embert foglalkoztatnak. 14 nemzetiség dolgozik náluk, 65%-uk olasz, a dolgozók átlagéletkora 37 év.

növénytermesztés: 9 ezer különböző növényfajt és fajtát termesztenek az egészen kisméretű konténeres növényektől kezdve a szoliterekig. Szabadföldben és konténeresen is nevelnek növényeket. Az árnyékolt terület nagysága 42 hektár, ebből gázzal fűtött padlóval rendelkezik 15 ha. 11 különböző talajkeveréket használnak. Burkolt útfelület nagysága a központi területen 25 km.

kereskedelem: Az értékesítési főszezon február és július között van. Növényeiket 95%-ban külföldre értékesítik, legnagyobb felvevő piacuk (65%-ban) Európa, több mint 60 országgal kereskednek. Egyszerre 20 kamiont tudnak megrakni, szezonban naponta 50-60 kamiont indítanak útnak.

növénybemutatás: Katalógusukban 8000 növény szerepel, a 10 hektáros bemutatókertben 1400 szoliter látható


a csoportot kísérte: Andrea Massaini marketing manager;
andreama@vannuccipiante.it ,marketing@vannuccipiante.it


Az alapításkor 800 négyzetméteren indult el a növénytermesztést, majd a világháborúk miatt megállt a további fejlődés. A háború utáni időszak Olaszországban az „olasz bumm” kora volt, amikor az újjáépítési lendületben a növények is fontossá váltak. Akkor fedezték fel, hogy Pistoia térsége kiváló a faiskolai termesztésre, mert hegykoszorúval körbevett védett völgyben fekszik, ezért tökéletes a mikroklíma és gazdag a vízkészlet, ami segíti az eredményes növénytermesztést. A Vanucci faiskola alapítójának fia, a mostani főnök édesapja hozta létre a céget a kis családi vállalkozásból, és irányításával bővítették ki a tevékenységi köröket. A jelenlegi cégszerkezet 2000-től működik.

Növényeiket 95%-ban külföldre értékesítik, a legnagyobb felvevő piacuk (65%-ban) Európa, a fennmaradó részt elsősorban Indiába, Kínába, Afrikába szállítják. Franciaország, Németország és Anglia a legfontosabb ügyfeleik, Ausztria, Lengyelország, az észak-európai államok és Magyarország vásárlásaikat tekintve a második körhöz tartoznak. Vásárlóik között viszonteladók, gartencenterek és kertészeti árudák, kerttervezők és kivitelezők, valamint önkormányzatok egyaránt szerepelnek. Európa nagyobb városai, köztük Párizs, Isztambul, London rendszeres ügyfeleik.

Több faiskolával dolgoznak együtt, közülük 150 működik Pistoiaban, 5 Kelet-Olaszországban, 3 Dél-Olaszországban. Európa más részein (egészen Belgiumig és Hollandiáig) is üzemelnek faiskolák, amelyek nekik termesztenek. Több mint 60 országgal kereskednek, köztük van a közép-ázsiai és a dél-afrikai régió is, nagyon eltérő éghajlattal.

Szabadföldben és konténeresen is nevelnek növényeket. A beültetett növények 95%-át legalább egy évig konténerben nevelik, mielőtt értékesítenék őket. A konténereken a beültetés előtt már szerepel annak a sornak és oszlopnak a száma, ahová a növény a telepen belül kerül. Az eladással foglalkozó munkatársaik pontosan tudják, hogy egy adott területen hány növény van, és abból még mennyi értékesíthető. Azt is meg tudják mondani, hogy az adott növényt hol termesztették. 90%-ban szabadföldben nevelik a növényeket, és 2023 őszi hónapjaiban konténerezik be azokat, melyek 2024-25-ben kerülnek eladásra.

Az értékesítési főszezon február és július között van. A kereskedők leadják a megrendelést a faiskolai termesztő telepeknek, majd 3 napon belül a kért anyagot összegyűjtve a rakodóterületre szállítják. A külső faiskolákból kamionokkal érkeznek a növények. A dolgozók megkapják a pontos szállítandó növénylistát és az adott vevő ’gyűjtőketrecébe’ válogatják össze a növényeket. A kereskedők a helyszínen ellenőrzik a rendeléseket. A gyűjtőketreccel viszik a növényeket a kamionokhoz a rakodáshoz. 450 ügyfelet tudnak naponta a rakodóterületről kiszolgálni, gyűjtőkamionokat is indítanak.

Minden vizet felfognak, a csapadékot és a növények által nem felhasznált vizet is, majd tárolják és visszaforgatják öntözésre. Vannak fúrt kútjaik, víztározóik és úgy értettem, hogy használhatják a területükön található folyók vizét is öntözésre. A kutakat csak vészhelyzetben nyitják meg. Az első vízvisszaforgató rendszerüket 1995-ben üzemelték be. Útjaik burkoltak, többségben vízáteresztő szerkezetűek, hogy a víz körforgása biztosított legyen. A vízgazdálkodással külön szakemberek foglalkoznak, két növényorvost is alkalmaznak. A környéken nekik dolgozó 150 kis faiskolával folyamatos a szakmai konzultációjuk.

A klasszikus faiskolai termesztésen túl látogathatóvá tették a szoliter növényeiket, amihez létrehoztak egy 10 hektáros koros növényeket bemutató kertet, hogy a kerttervezők és az ügyfelek lássák élőben az egyedi növényeket. Így jobban megértik, minek miért annyi az ára. Katalógusukban 8000 növény szerepel, a bemutatókertben 1400 szoliter látható.

Öt éve kezdték el a fenntartható növénytermesztést, a 600 hektárból 100 hektáron már egyáltalán nem használnak kémiai vegyszereket. A megrendelők kifejezett igénye volt ez, sokan kérik az igazolásokat arról, hogy a növényeket mivel kezelték. Igyekeznek hatékonyan dolgozni, ezért a termesztést több területen segíti a digitalizáció. Ők a leglátogatottabb faiskola, ismerik a Vanucci nevet az egész világon. A sok látogatónak köszönhetően folyamatosan fejlődnek, folyamatos a tudásátadás.

10 éve nyitották meg az oktatási célú épületrészüket, mert kevés a szakképzett munkaerő. A campusban saját munkatársaikat képzik, és szakmai kurzusokat is tartanak külsős szakembereknek. Oktattak már angol, francia, török szakembereket. Az oktatás anyagát személyre és csoportokra szabják, hiszen azok különböző helyekről és különböző igénnyel érkeznek.

------------------------------------

Andiamo a Pistoia! 2023. szeptember 27-október 1.

Idén a MAKEOSZ Olaszországba tervezi 5 napos szakmai kirándulását, ahol a lehető legváltozatosabb programmal készülünk; tankertek, magánkertek, közparkok, faiskolák és még sok minden más!

Az 5 napos szakmai kirándulás során bebarangoljuk Pistoia környékét és különböző szakvazetéssel egybekötött kertlátogatással összehasonlítást tehetünk a hazai trendekhez. Főállomás Pistoia, ahol egy kihagyhatatlan városnézés mellett természetesen a városi zöld felületek mellett sem megyünk el figyelem nélkül. 

Mikor?

2023. szeptember 26-án (kedden) délután indulunk, buszon éjszakázunk - utána 3 éjszakára lesz szállásunk Montecatini Termében, majd szeptember 30-án (szombaton) délután indulunk vissza Budapestre, újabb éjszakát töltve a buszon.

Várható programok

Pistoia lenyűgöző faiskolái, Firenze és környékének kertépítészeti remekművei - idén is a kertépítő cégek látogatása mellett, néhány történeti kertet is beveszünk a programba.

Na meg persze, a hamisíthatatlan makeosz-közösségi-hangulat... aki volt már tudja, aki annak itt az ideje, hogy megtapasztalja!

Részvételi díj

tagsággal: 170.000 forint/fő
tagság nélkül: 200.000 forint/fő

Az ár tartalmazza a három nap szállást reggelivel és a közös utazást.