Magyar Kertépítők
Országos Szövetsége


Szakmai út Németországba

Szakmaiság, jó társaság, jó hangulat - beszámoló Megyesi Éva tollából

Szeptember 14-18 között szakmai tanulmányutat szervezett a Magyar kertépítők Országos Szövetsége a Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezetével, a Magyar Tájépítészek Szövetségével és a Magyar Faápolók Egyesületével közösen. 38 (?) szakember vett részt a programon.

Nürnberg, GaLaBau kiállítás

GaLaBau Európa egyik legrangosabb szakkiállítása, amely 14 kiállító teremben a városi zöldfelületek és a szabadterek tervezésének, építésének és karbantartásának teljes körét fedi le. Kétévente szervezik meg, de a Covid járvány miatt a 2020-as kiállítás elmaradt. Az idei rendezvény ezért 4 év szakmai munkáját, fejlesztési irányát, innovációját mutatta be. A következő, 23. kiállításra a tervek szerint 2024. szeptemberében kerül sor.

2019-ben 1000 kiállító mutatkozott be. A szervezők nagy örömére idén több, mint 1100 kiállító cég volt jelen, köztük 6 magyar. Az idei év fő témája a fenntarthatóság, az éghajlatváltozás hatásainak következménye, és arra adott lehetséges kertészeti válaszok álltak. A kiállítás megőrizte szerepét és hangsúlyát a zöld szakmában, emelte ki a Német Kertépítő Szövetség ügyvezető igazgatója a magyar szakmai csapat számára tartott fogadáson.

A Pellenc cég is fogadta a magyar kertépítőket és a legújabb fejlesztéseiket mutatták be. Akkumulátoros kéziszerszámaikat úgy tervezték meg, hogy ergonomikusak, energiatakarékosak és biztonságosak legyenek.

A GalaBau kiállítás idején zajlott a fiatal német Skills kertépítő csapatok versenye, ahol az ország több pontjáról érkezett 13 ifjú csapat mérte össze a tudását. A győztes képviseli majd Németországot az októberi Skills világbajnokságon.

 

Eppingen Landesgartenschau LGS park

A regionális Baden-Württemberg kertbemutató (Landesgartenschau - LGS) Eppingen városát bekapcsolta a zöld környezetbe, lehetővé vált a zöldfelületek és a rekreációs célok bővítése. A településhez tartozó Elsenz és Hilsbach folyókat, az óvárost és a környékét hálózatba kapcsolva bővültek a zöldfelületek, új gyalogutak és kerékpárutak épültek. Mindez pozitív hatással volt a helyi gazdaságra, az életminőségre és az idegenforgalomra. 2015 júliusában fogadta el az önkormányzati tanács egyhangúlag az eppingeni bemutató kert tervét, melynek kivitelezése a Covid járvány miatt 2021 helyett 2022-ben fejeződött be. Területe 15 hektár. Az összefüggő nagy park mellett kisebb, egyedi bemutató kertek, közösségi programokra alkalmas helyek, vendéglátó egységek jöttek létre.

 

Würzburgi Egyetem Botanikus Kertje

1696 óta van botanikus kertje a Würzburgi Egyetemnek. Mai helyére a harmadik áthelyezése után került, az egyetem központi intézménye jelenleg. A kutatás és az oktatás fontos segédeszközeként szolgálja a botanika különböző résztudományait és más egyetemi intézményeket. A nyilvánosság számára nyitott, látogatható.

Mind a szabadtéren, mind az üvegházakban meghatározott vegetációs zónákból származó növényeket mutatnak be, látható például a trópusi esőerdő, a délkelet-európai-nyugat-ázsiai sztyepp vidék növényvilága, ahogy az őshonos növényzet, például tölgyes-gyertyános erdő is.

 

Würzburg LGS park

1990-ben adták át a nagyközönségnek a Würzburg Landesgartenschau (LGS) parkot, melynek tervezői már akkor a fenntarthatóságra összpontosítottak. Németországban Würzburg ezzel úttörő szerepet játszott ebben a témában. A park összterülete körülbelül 14 hektár. A történelmi erődbe vezető útnak köszönhetően az épületegyüttest bekacsolták a park zöldfelületébe.

Würzburg partnervárosainak képviselői különféle tematikus kerteket terveztek és építettek a park területén. A leglátogatottabb ezen kertek közül a Japánkert, a Skót Felföldre jellemző tájat ábrázoló, patakkal rendelkező Skót kert és a normann tájház is. A park felső részén található egy tágas rózsakert és közösségi kertek is. A park teljes területe szabadon látogatható a nagyközönség számára.

 

 

Bamberg - ERBA Park

Az ERBA ma már nem a korábbi textilgyárat jelenti a város számára, hanem egy változatos, ipari műemlékekkel, játszóterekkel, vizes élőhellyel, halakkal, koros fákkal, rendezett folyómederrel tarkított parkot. Az egykori gyapotüzem környéke a növények és állatok paradicsoma lett, és a pihenés zöld oázisa a lakosság számára. 2012-ben rendezték meg ezen a területen, Bamberg északnyugati részén a Bajor Állami Kertészeti Kiállítást, melyre 1,05 millió látogató érkezett.

Mára a kerti bemutató egykori területén található parkot nagyrészt megőrizték, és 2013 tavaszától ismét szabadon látogathatóvá tették. Öt játszóteret építettek, melyek közül a vizes játszótér lett a legnagyobb kedvenc a gyerekek számára. A terület felújítása segítette a környék ingatlanfejlesztéseit is. A park egy részén mára visszatért a természetes növényzet kísérve a patakmedret, mely a környék kiránduló helye lett.

Részletes beszámoló a tanulmányútról a Kertészet és Szőlészet lapjain lesz olvasható a későbbiekben.

 

 

Az idei évben is izgalmas külföldi, szakmai tanulmányutat szervezünk közösen a Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezetével, Magyar Tájépítészek Szövetségével és Magyar Faápolók Egyesületével.

Az utazás közös busszal lesz.

A program egyik fő eleme a GaLaBau 2022 kiállítás közös megtekintése. 

Több szakamai partner és projekt meglátogatása; tervező és kivitelező cégek, történlemi parkok bejárása.

Részletes program és regisztráció hamarosan.

Maximális létszám: 45 fő

Részvételi díj:
120.000 forint* / fő MAKEOSZ tagsággal
140.000 forint* /fő MAKEOSZ tagság nélkül

*az árak aktualizálásának jogát fenntartjuk

Előregisztráció az alábbi linken elérhető. Aki résztvesz az előregisztráción, az biztosítja a helyét

ELŐREGISZTRÁCIÓ