Magyar Kertépítők
Országos Szövetsége


Fénykert Kertépítő Kft.

Együtt a természettel
 

A kozmosz egészét alkotó négy elem (föld, tűz, víz, levegő) leképezésével apró, ám komplex kertünkben a teljes világot meg tudjuk jeleníteni. Az elemek, azaz a természet ismerete nagy bölcsesség, és ha a természet erőit szolgálatunkba tudjuk állítani, kis kertünk gazdag, termékeny és harmonikus lesz, ahol az ember és környezetének lakói (állatok, növények) idilli együttélésben, vagyis kölcsönösen előnyös szimbiózisban léteznek, mintegy édenkerti, paradicsomi állapotban. Kertünkben az elemek elkülönített kertrésszel és funkcióval rendelkeznek, ahol a fény az elemnek megfelelően újra és újra felbukkan, fény és árnyékok játékát hozva létre.

Kertünkbe lépve a Tűz birodalmában találjuk magunkat, ahol a fény, mint éltető napkorong (valamint céglogó) jelenik meg, és vezet minket a kert belső birodalmába. A tűz elengedhetetlen ellentétpárja, a Víz kíséri utunkat, az anyaföldet megtermékenyítő erő, mely egyszerre látványelem, kondicionáló, párásító felület, itató, és formátlan sohasem csökkenő alapanyag, amelyből minden kiemelkedik, és amelybe minden visszatér. Utunk során a Föld egységében megpihenhetünk, földanyánk óvó karokkal vár és befogad, mi pedig azzal háláljuk meg gondoskodását, hogy az emberek által okozott pusztítást mérsékeljük, azaz amit lehet, kertünkben újrahasznosítunk. A föld és ég közötti kapcsolat biztosítója, a Levegő az, ahol a szélhez, illatokhoz kerülünk közelebb, és amelyet belélegzünk.

A levegő „lakói”, a méhek hozzák létre a kapcsolatot az elemek között, és töltik föl élettel a kertünket. A mézelő rovarok, mint beporzók egyre nagyobb figyelmet kapnak veszélyeztetett ökoszisztémánkban, így kertünkben kiemelt helyet kapnak; és az itató tavacska, a méhlegelő növényzet, a kaptársor és a méhészet eszközei arra szolgálnak, hogy az egymás mellett élő teremtmények sokaságának biodiverz harmóniájában élvezhessük az aranyfényű, édes mézbe zárt napsugarakat.