Magyar Kertépítők
Országos Szövetsége


Diák 3. helyezett -Rerrich Béla Tájépítész Szakkollégium

A Szentjánosbogár-kert
 

A fény, mint művészeti téma nagyon sok lehetőséget rejt magában. Egy rövid asszociációs játék során percek alatt eljuthatunk a víztükörig, a napraforgóig, Maxwellig, az elektronmikroszkópig, de olyan mély fogalmakhoz is, mint az igazság vagy a vallás.

Mi a szentjánosbogarakat választottuk koncepciónkban a fény szimbolizálására. Különös egybeesés, hogy idén az év rovara is a szentjánosbogár. Ez a piciny állat, mint minden élőlény a Földön, a Napnak, a fény forrásának köszönheti a létezést. Az igazi csoda abban áll, hogy ezek a bogarak a fényt adni is képesek. A fényből fény, az életből élet lesz.

Kertünkben egy olyan kellemes zug kialakítására törekedtünk, ahonnan zavartalanul és kényelmesen lehet csodálni a szentjánosbogarak rajzását. A terület felét a szentjánosbogár-rét alkotja, melyben apró fényforrásokkal imitáltuk a kis rovarokat. A középső asztalka felé a szentjánosbogárkák összecsavarodnak, mint egy szövevényes ágrendszer, az élet összetettségét szimbolizálva. A szélek felé a fénypontok is szétszaladnak. Az asztalka fénypöttyei a szentjánosbogarakra reflektálnak. Az ülőhelyet bambusz-térfalak és paravánok ölelik körül, ezzel is meghittebbé téve a hangulatot. A paraván áttört mintáiban visszaköszön a nap motívuma mint a fény eredendő forrása.