Magyar Kertépítők
Országos Szövetsége


Green City kiviteli akkreditáció zajlik Miskolctapolcán

2014 év elején kezdődtek meg a kilenc éve zárva tartó Miskolctapolcai Strandfürdő felújítási munkálatai. Ezt megelőzően, még 2013 végén megszületett felújítás első ütemének Green City Tervakkreditációja. http://www.green-city.hu/miskolctapolca-furdo-felujitas-i-utem-green-city-terv-akkreditacioja

Ez az eddigi legnagyobb volumenű projekt, mely Green City akkreditációt céloz meg, mely számunkra is nagy kihívást jelent.

Tekintve, hogy a nagyszabású projekt a tervek illetve a koncepció minősítésén túl Green City kiviteli akkreditációra is pályázik, a jelenleg finisében tartó építkezés során folyamatos Green City kivitelezési szakértői konzultációkkal, helyszíni szemlékkel és szaktanácsadással segítik a munkát, mely abszolút speciális. Mivel az időprés miatt a kiviteli tervek (mint az épületekéi, mind pedig az környezetéi) gyakorlatilag a kivitelezéssel egyidejűleg készülnek, így a kivitelezés közben dinamikusan változó műszaki tartalom miatt a kertépítészeti tervek in situ testre szabása is a Green City faladata.

Valamint ezúttal, a gyakorlattól eltérően a sikeres kiviteli akkreditációt segítendő a Green City csapata a tanácsadáson túl a fenntarthatósági szempontból nagyobb odafigyelést és tapasztalatot igénylő részletek konkrét kiviteli munkálatait is elvállalta.

A megvalósulás első, Augusztus 20-ig elkészült ütemében a 'dombház' munkanéven futó, a Green City koncepciónak megfelelően földel borított, és ez által lényegesen kisebb környezeti terhelést jelentő épületet rejtő rézsű kertépítészeti munkái voltak soron.

Mérnökbiológiai megoldások és a design ötvözésével valósul meg a meredek domboldal stabilizálása, amihez elbomló rézsűstabilizáló juta, helyben kitermelt fűzvesszők valamint hazai és exóta évelők voltak a segítségünkre. A kivitelezés természetesen nagy gondossággal zajlik, odafigyelve rá, hogy a fenntarthatóság elvei maradéktalanul érvényesüljenek.

Ugyan a vállalt feladat nem egyszerű, de az akkreditáló csapat töretlen lelkesedéssel igyekszik megfelelni vállat feladatának, azaz újabb fenntarthatósági mintaprojekttel gazdagítani Miskolc városát és ezzel öregbíteni a Green City mozgalom hírét.

A projekt lezárásáig, azaz várhatóan október elejéig a cég, honlapján www.green-city.hu illetve a facebook oldalán https://www.facebook.com/zoldebbvarosokert?ref=hl folyamatosan beszámol a munka folyamatáról. Ez utóbbi fórumon az érdeklődőknek lehetőségük van kérdéseket feltenni illetve megjegyzéseket fűzni az olvasottakhoz.

A fürdő felújítás tájépítészeti terveit a Park Terv Stúdió Kft (Pottyondy Flóra) valamint Pottyondy Gábor készítik, akiknek ez úton is szeretnénk megköszönni a munkájukat és kitartásukat.

 

2014. november 3.