Magyar Kertépítők
Országos Szövetsége

  •  »
  •  »
  •  »
  • 11. Európai Dísznövény és Kertművészeti Napok, Károlyi kastélypark, Fehérvárcsurgó     

11. Európai Dísznövény és Kertművészeti Napok, Károlyi kastélypark, Fehérvárcsurgó

Az immár hagyománnyá vált, 11. alkalommal megrendezésre kerülő Európai Dísznövény és Kertművészeti Napok (kiállítás, vásár és konferencia) a Károlyi József Alapítvány szervezésében, a „Virágos Magyarországért” és a „Kertészek és Kertbarátok Országos Szövetsége” védnöksége alatt és Herczegh Anita, a köztársasági elnök felesége díszelnökségével június 5. és 7. között kerül megrendezésre a fehérvárcsurgói Károlyi kastély felújítás alatt álló parkjában.

Az idei rendezvény díszvendégei - Franciaország mellett - Luxemburg és Lettország, az EU 2015-ös elnökségét ellátó országok. Lettország a híres «Ligo» virágos nyári napforduló ünnepség bemutatásával, Luxemburg képviseletében pedig a Nemzeti Örökségvédelmi Hivatal igazgatója tart konferenciaelőadást a nyitónapon. Az események harmadik alappillérének, Franciaországnak a képviseletében egy szakember igen fontos és közös európai problémánkról, a virágok és a méhek közeli kapcsolatáról beszél, valamint arról, hogy a méhek számának fogyatkozása miatt a méznek milyen kilátásai várhatók.

A szombati  konferencia kiemelt témái : „Tájépítészeti inspirációk és botanikai kincsek : Az ókori Egyiptom, Japán és az európai kolostorok...”                                                                  

A több mint 90 stand (növénytermesztők és -forgalmazók, kerti kiegészítők és bútorok gyártói és forgalmazói, világítás- és öntözéstechnikai cégek, kézművesek, kertészetek, iskolák, kertépítészek) mellett több kiállítás is várja a látogatókat: régi botanikai könyvek kiállítása Ambrus Lajos magángyűjteményéből,  az erdélyi kastélyparkokrol Dr. Fekete Albert, a Budapesti Corvinus Egyetem tanára szervezésében, a Fejér megye legszebb magánkertjei fotókon együttműködve a Fejér Megyei Hírlap napilappal, mindemellett említést érdemel a Magyar Foltvarró Céh virágos patchwork kiállítása, Angyal Zsuzsa botanikai témájú kerámiái, valamint a kincsesbányai Kazinczy Ferenc Általános Iskola diákjainak„Vadvirágok” című kiállítása.

Mint minden évben, idén párizsi úttal lesz gazdagabb a legszebb stand tulajdonosa.

Nem szabad megfeledkezni a dendrológiai sétákról, amelyek keretében is bejárható felújítás alatt álló parkjában.

A megnyitó ünnepség pénteken a lett Oskars Patjanko csoport ingyenes koncertjével zárul.

Információ: angelica@karolyikastely.hu; fekete.agnes@karolyikastely.hu  www.karolyi.org.hu  és www.karolyikastely.hu


2015. június 5.

  •  »
  •  »
  •  »
  • 11. Európai Dísznövény és Kertművészeti Napok, Károlyi kastélypark, Fehérvárcsurgó