Magyar Kertépítők
Országos Szövetsége

  •  »
  •  »
  •  »
  • Beszámoló a Green City Konferenciáról és ELCA Committee of Firms Szakmai kirándulásról     

Beszámoló a Green City Konferenciáról és ELCA Committee of Firms Szakmai kirándulásról

Szeptember végén az Európai Kertépítők Szövetségének tagjai Budapestre látogattak és részt vettek a Zöldebb Városokért Nonprofit Kft. által rendezett Green City konferencián és a MAKEOSZ által szervezett két napos szakmai kiránduláson.

Szeptember 29-én a délelőtti ELCA Presidiumot követően a Green City konferenciát a Zöldebb Városokért Nonprofit Kft. nevében Somorjai-Tamássy Zsolt nyitotta meg, köszöntőt mondott Emmanuel Mony az ELCA elnöke és az IFLA nevében Eplényi Anna a Magyar Tájépítészek Szövetségének alelnöke.

A mozgalom résztvevő országai bemutatták a náluk zajló gyakorlatot, kitérve az aktuális történésekre. Egbert Roozen Hollandiából, Peter Menke Németországból, Catherina Muller Franciaországból érkezett Budapestre, hogy beszámoljanak országaik Green City mozgalmáról. A finnországi kezdeményezést Henrik Bos mutatta be, és a kanadai szövetség képviselői is bemutatkoztak néhány szóban. A hazai gyakorlatot Somorjai-Tamássy Zsolt előadásában hallhatták az érdeklődők. Szloszjár György előadásában magyarorzsági példákon keresztül mutatta be a zöld infrastruktúra fejlesztési- és fenntartási akciótervet. Továbbá érdekes előadást tartott Dezsényi Péter a városi környezetben alkalmazott zöld megoldásokról. Csizmadia Dóra saját kutatási témását mutatta be, melynek témája a fenntartható városi esővíz-menedzsment volt. Ezt követően Spanyolországot képviselve Natalia Castejon fejezte ki csatlakozási szándékukat az Európai Green City mozgalomhoz. A nívós előadásokat követően sor került a Budapest Charta aláírására, melyet nemcsak az Európai Green City mozgalom országai, hanem valamennyi jelenlévő ország képviselői szignózták.

A konferencián elhangzott előadások nagy része letölthető az alábbi linkről a Green City oldalán:

http://www.green-city.hu/elca-budapest-20160929-1002-letoltheto-dokumentumok

Szeptember 30-án délelőtt a FŐKERT Nonprofit Zrt. látta vendégül a csoportot a Maritszigeten, Szabó József Vezérigazgató bemutatta a jövőre 150 éves fennállását ünneplő Társaságot, majd a saját tervezésű és kivitelezésű munkáikat ismerhettük meg Nagy Dénes zöldfelület-fejlesztési Igazgató és Szalkai Adrienne Tájépítész tervező szakmai vezetésével. A szakmai kirándulás résztvevői azon túl, hogy ízelítőt kaptak a Főkert tevékenységi köréből, megtekinthették a zenélő szökőkutat és környezetét, a Rózsakertet és a Japánkertet, mely a Margitsziget egyik kedves pihenőhelye.

A lelkes csapat az ebédet a Gundel étteremben fogyasztotta el, mely azért volt különleges, mert a kerthelyiség Green City mintaprojekt: számos green city alapelv megtartásával, fenntartható és „zöld” technikákat alkalmazva például a korábban problémát jelentő csapadékvizek az immáron vízáteresztő burkolatok segítségével a kerten belül a talajba jutnak, és ott hasznosulnak. A kertet Somorjai-Tamássy Zsolt és Bieber István a Green City Hungary Ügyvezetői mutatták be. Nemcsak a kerthelységről kaptak információt a résztvevők, hanem Bándoli Attila a Gundel étterem igazgatója röviden bemutatta a több mint száz éves éttermet. Az étteremtől egy kiskapu választja el a Fővárosi Állat és Növénykertet, melyet Madácsi Gábor a Lyra Florae Kft. Ügyvezetője és Zsigmond Vince a Fővárosi Állatkert és Növénykert Főkertésze szakmai vezetésével járhattak be a csoport tagjai. A kertépítészeti megoldásokat és a növényhasználatot is bemutatták a Nagytónál és a Kissziklánál.

A szakmai kirándulás utolsó pénteki helyszíne a Green House Irodaház volt, ahol Dezsényi Péter a Deep Forest Kft. Ügyvezető igazgatója szakmai vezetésével bejárták a résztvevők a belső kertet és az hetedik emeleti extenzív tetőkerteket is megtekinthették.

Október elsején, szombaton egy kulturális programmal kezdték a napot a vendégek, idegenvezetéssel egybekötött Parlament-látogatáson vehettek részt, ahol ezt követően a Kefag Zrt. képviseletében Sulyok Ferenc Vezérigazgató és Szalontai Sándor Vállalkozás-vezető mutatták be prezentációjukban Kossuth tér megújításának folyamatát. Ezt követően a helyszínen is tartottak egy szakmai vezetést a csoportnak.

A belvárost a háta mögött hagyva a csoport, a közösségi tervezés keretében megújult Teleki teret látogatták meg, ahol Szohr Gábor az Újirány csoport tájépítésze avatta be az hallgatóságot a tér történetébe, itthon egyedülálló tervezési folyamatába, és utóéletébe.

Végül a kirándulás utolsó szombati helyszíne Kazsuk Béla magánkertje volt, ahol családjával együtt szívélyesen fogadták a teljes csapatot és körbevezettek mindenkit a lebilincselő kertben. A kissé megfáradt csapat egy kellemes órát töltött itt beszélgetéssel, pihenéssel, sétával és játékkal.

Nemcsak külföldi vendégeink vettek részt a Konferencián és a két napos ELCA Committee of Firms szakmai kirándulásán, hanem hazai tervezők és kivitelezők is bepillantást nyerhettek a jól ismert és eddig kevésbé ismert helyszínek tervezési, kivitelezési munkáiba. Sőt új ismeretségek, kapcsolatok kötődtek, ez a három nap összehozta a „Zöld szakma” képviselőit Európa minden országából.


Konferencia
Konferencia
Konferencia
Margitsziget
Margitsziget
Margitsziget
Gundel
Gundel
Gundel
Fővárosi Állat- és Növénykert
Fővárosi Állat- és Növénykert
Green House Irodaház
Green House Irodaház
Green House Irodaház
Green House Irodaház
Parlament
Parlament
Kossuth tér
Teleki tér
Teleki tér
Magánkert

2016. október 6.

  •  »
  •  »
  •  »
  • Beszámoló a Green City Konferenciáról és ELCA Committee of Firms Szakmai kirándulásról